architectuur vakmanschap inspiratie

2020 3D Parametrische gevelpanelen

Parametrisch getekende verdiepingshoge gevelpanelen in 3D te printen

Kosten, opbrengsten en functionaliteit

De panelen zijn verdiepingshoog, dat scheelt in de montagekosten. Er zijn tegenwoordig 3D printers die deze maat aan kunnen, bijvoorbeeld bij Poly Products.

Het is mogelijk is om verdere functionaliteit in het ontwerp op te nemen, als zonwering, ventilatie, HWA, etcetera. Een belangrijke mogelijkheid is om zonnepanelen op te nemen in de panelen die tevens richting de zon gedraaid kunnen worden. De hoek van de zonnepanelen kan door het programma automatisch geoptimaliserd wordem.

Door de ribbels en rondingen weerkaatst het geluid op de gevel beter.

Technische haalbaarheid

De panelen worden geprint in Syroplast®, een product van Syromould. Het materiaal is ontwikkeld voor 3D prints en het wordt als granulaat aangeleverd. Het bestaat uit cement met kunststof toevoegingen. Het cement wordt pas na het printen met water verhard, hierdoor is het bij het printen geen ‘blubber’, maar een zeer fijn materiaal waarmee precies geprint kan worden en dus ook mooie vormen te maken zijn. Het materiaal is stevig en brandveilig.

De panelen overspannen van vloer tot vloer maximaal 4 meter. Om de gewenste sterkte te krijgen kan het versterkt worden met vezels. Het kan hol geprint en met pur gevuld worden. Of er kunnen holle ruimtes in zitten waarin wapeningsstaal in kan. Daarna kan net als bij nagespannen beton het wapeningsstaal aan het paneel verbonden worden door de holte te injecteren met cement. Verdere engineering is nodig om de beste strategie te bepalen.